Najava novih razpisov za podjetja 2024

Prihajajoči razpisi:

  1. Predvidoma do konca februarja oziroma do začetka marca 2024 naj bi Podjetniški sklad objavil nov razpis ugodnih posojil z garancijo Sklada (ti. Produkt P1 plus 2024). Pri lanskem razpisu je lahko upravičenec zaprosil za posojilo v maksimalni višini 1,25 mio EUR v primeru realizacije investicije, oziroma za posojilo v višini do 200.000 EUR zgolj za obratna sredstva (100.000 EUR, če gre za mikro ali malo podjetje). Poleg zelo ugodne obrestne mere (pri lanskem razpisu se je gibala od 6M EURIBOR + 0,35% do 6M EURIBOR + 0,85%, odvisno od dejavnosti in starosti podjetja) je lahko upravičenec koristil tudi garancijo Sklada za lažje zavarovanje posojila (60% oz. 80% garancija, odvisno od namena prijave in starosti podjetja). Upravičeni stroški projekta so bili nakup nove tehnološke opreme, stroški gradnje ali obnove in nakupa objekta ter financiranje obratnih sredstev (tekočega poslovanja). Podobni pogoji bodo verjetno tudi pri letošnjem razpisu. Posojilo se bo odobrilo za upravičene stroške projekta, nastale od 01.01.2024 do 31.12.2025.
  2. Predvidoma do konca februarja oziroma do začetka marca 2024 naj bi Podjetniški sklad objavil tudi svoje mikrokredite (ti. Produkt P7). Pri večini lanskih razpisov iz tega naslova je lahko podjetje zaprosilo za posojilo med 5.000 in 50.000 EUR z ročnostjo od 2 do 5 let in moratorijem od 1 do 6 mesecev. Poleg zelo ugodne obrestne mere (pri večini razpisov P7 lani je znašala 37,5% od 6M EURIBOR + 0,8% pribitek, kar trenutno predstavlja nekaj več kot 2% obrestno mero) je prednost pri tem razpisu tudi enostavno zavarovanje (zgolj menice podjetja), poleg tega pa tudi ni stroškov odobritve in vodenja posojila, ki po navadi pri banki znašajo med 0,3% in 1% od višine posojila. Upravičeni stroški so bili nakup nove opreme in ti. obratna sredstva (nakup materiala, blaga, storitev in izdatki za plače). Gre za neposredna sredstva Sklada, kar pomeni, da ni potrebnega dogovora z banko. Podobni pogoji bodo verjetno tudi pri letošnjem razpisu.
  3. V kratkem naj bi bil objavljen tudi razpis nepovratnih sredstev za produktivne naložbe v premogovnih regijah Zasavje (vključuje občine Hrastnik, Litija, Trbovlje in Zagorje ob Savi) in SAŠA (vključuje občine Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Solčava, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje). Na razpis bodo najbrž lahko kandidirala podjetja vseh velikosti, upravičeni pa bodo stroški nakupa opredmetenih in neopredmetenih sredstev (novi stroji in nova programska oprema) ter stroški gradnje.

V kolikor potrebujete pomoč pri razpisu, se lahko obrnete na:

 

Računovodstvo in podjetniško svetovanje PANN d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto

GSM: 040 504 249

http://www.pann.si

 

 

Oblikovanje in izdelava spletne strani: Kabi d.o.o.